Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Składniki:

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 2 - 3 łyżki roztopionego masła (margaryna też może być)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo

  • dżem
  • marmolada
  • owoce

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Pyszne, delikatne, nieprzesłodzone. Dziś w roli głównej bułeczki drożdżowe! Polecam do kawy, na drugie śniadanie albo gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie wymagają wiele pracy, a są baaardzo smaczne 🙂

Wykonanie:

Ciasto

Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży (drożdże suche wymieszać z mąką), cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 – 1,5 h). Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je.

Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.

Kruszonka

Na czysty i suchy blat lub stopnicę przesiej mąkę pszenną. Na mąkę wysyp cukier. Do kruszonki polecam użyć zwykły cukier. Na koniec dodaj też masło. Masło może być prosto z lodówki. Dla ułatwienia mieszania składników możesz je pokroić w kostkę.

Smacznego!

2

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.