Borówkowa chmurka

Składniki:

Ciasto kruche

  • 180 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka z borówkami

  • 2 galaretki borówkowe (ciężko kupić, ale inny smak też może być, np. malinowy)
  • 500 ml wody
  • 0,5 kg mrożonych borówek

Masa śmietanowa

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Beza

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe

Borówkowa chmurka

Jedno z moich ulubionych ciast – sprawdzi się na rodzinnej imprezie czy niedzielnej kawie. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – borówkowa chmurka 🙂 Zapraszam po przepis.

Wykonanie:

Ciasto kruche

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieść w jednej misce i dokładnie rozetrzyj, aż zrobi się gładkie. Uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na 60 minut. Po godzinie ciasto pokrój na cienkie plasterki, rozwałkuj lub rwij na kawałki. Ciastem wypełnij dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie była to blacha o wymiarach wewnętrznych 22 x 33 cm. Ciasto nakłuj na całej powierzchni widelcem. Blaszkę umieść na środkowej lub o piętro niższej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni (pieczenie góra/dół). Spód piecz przez 15-18 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij formę z pieca i odstaw spód do przestudzenia.

Galaretka z borówkami

Malinowe galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Po przestudzeniu płynu dodaj też borówki. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, można ją wyłożyć na przestudzony spód z kruchego ciasta. Formę z dwiema już warstwami ciasta odstaw do lodówki.

Masa śmietanowa

Wszystkie składniki na masę śmietankową ubij na sztywno przy pomocy miksera. Pamiętaj, że śmietanka oraz serek mascarpone mają być mocno schłodzone. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietan – fixy. Ciasto ponownie odłóż do lodówki.

Beza

Białka jajek ubijaj przez chwilę z odrobiną soli, a następnie stopniowo zacznij też dodawać cukier. Po każdej łyżce cukru miksuj długo całość, by cukier rozpuścił się w bezie. Cały czas miksuj bezę na najwyższych obrotach. Beza ma być puszysta i błyszcząca. Dodawanie cukru i miksowanie może trwać nawet kilkanaście minut. Na samym końcu wsyp też łyżkę mąki ziemniaczanej, a po chwili wyłącz mikser. Bezę rozłóż na blaszce o wymiarach 22 x 33 cm. Całość posyp płatkami migdałowymi. Formę z blatem bezowym umieść na półce niżej niż środkowa w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (pieczenie góra dół) lub 115-120 stopni  z termoobiegiem. Blat bezowy piecz tak około 70 minut. Po upieczeniu, formę od razu wyjmij z piekarnika.

Przestudzony blat bezowy przełóż na warstwę z masy śmietankowej, która zdążyła się stężeć. Formę z ciastem ponownie umieść w lodówce najlepiej na całą noc.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *