Bananowe oreo

Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g masła
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

Krem oreo

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 40 g ciasteczek oreo
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 5-6 bananów
  • słoik konfitury z wiśni
  • sok z połowy cytryny

Bananowe oreo

Bananowe oreo to przepyszne połączenie smaków – mega czekoladowe ciasto, na przełamanie konfitura wiśniowa, która nadaje lekkiej kwasowości, następnie banany, które otula krem oreo i całość przykrywa druga część czekoladowego blatu z warstwą kremu. Polecam na imprezy okolicznościowe czy święta.

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe

W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia. W misce miksera ubijamy jajko z cukrem na jasną pianę. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (21×21 cm lub tortownica o średnicy 26 cm). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka. Gdy cisto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty.

Krem oreo

Ciasteczka oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem. Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem. Około 1/3 część kremu odkładamy do miseczki. Do pozostałego kremu dodajemy ciasteczka, mieszamy.

Złożenie ciasta

Pierwszy blat ciasta umieszczamy ponownie w foremce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą. Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny. Krem oreo wykładamy na banany, wyrównujemy (możemy odłożyć kilka łyżek kremu, aby zrobić dekorację na wierzchu ciasta). Na krem wykładamy drugi blat ciasta. Całość przykrywamy odłożoną wcześniej częścią kremu śmietankowego. Na górze ciasta możemy wykonać rozetki z kremu oreo, lub posypać startą czekoladę albo kakao.

 

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *