Tarta z truskawkami

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie

  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • kilka listków mięty

Tarta z truskawkami

Świetny przepis na tartę z truskawkami, który pochodzi ze strony Ani Starmach. Prosty i szybki w wykonaniu deser. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto kruche

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch lub ryż. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.

Nadzienie

Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyj 500 ml mleka).Kremem przykryj ostudzone ciasto, dodaj świeże truskawki i mięte.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.