Sernik z musem truskawkowym

Składniki:

Ciasteczkowy spód

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100g roztopionego masła

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół szklanki zimnej wody

Mus truskawkowy

  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • cukier puder do smaku

Sernik z musem truskawkowym

Propozycja ciasta na szybko i na letnie upalne dni. Korzystając z okazji, że sezon na truskawki w pełni to właśnie takie idealne połączenie w tym serniku na zimno. Polecam!

Wykonanie:

Ciasteczkowy spód

Ciastka przekładamy do malaksera, miksujemy do momentu otrzymania okruszków. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy twaróg i cukier puder, miksujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie podgrzewamy w mikrofalówce przez chwilę. Aby nie powstały grudki dodajemy 2 łyżki masy serowej do żelatyny. Mieszamy i powtarzamy czynność. Całość łączymy z masą serową, wylewamy na ciasteczkowy spód i chłodzimy w lodówce.

Mus truskawkowy

Truskawki myjemy, osuszamy i miksujemy na mus. Dosładzamy do smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie podgrzewamy w mikrofalówce przez chwilę i łączymy z musem. Powstały mus wylewamy na nie do końca stężoną masę serową i pozostawiamy na całą noc w lodówce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.