Sernik oreo z borówkami i malinami

Składniki:

Ciasteczkowy spód

  • 1 i 1/2 opakowania ciasteczek oreo
  • 80 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru Królewskiego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 8 ciasteczek oreo

Dodatkowo

  • 500 g borówek i 100 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml wody

Sernik oreo z borówkami i malinami

Sernik oreo to pyszny deser bez pieczenia z borówkami i malinami zatopionymi w galaretce. Dzięki świeżym owocom sernik jest orzeźwiający i świetnie sprawdzi się na upalne dni.

Wykonanie:

Ciasteczkowy spód

Ciasteczka oreo mielimy w malakserze na piasek, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej folią, wyrównujemy i dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.

Masa serowa

Ser miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia) np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy po łyżce do masy serowej i miksujemy na małych obrotach. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę i cały czas miksujemy. Wykładamy na spód i wciskamy ciasteczka przekrojone na pół w masę. Wkładamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy, aż do lekkiego stężenia. Borówki i maliny wykładamy na sernik, następnie wylewamy galaretkę. Wkładamy na noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.