Rogaliki orzechowe

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 170 g masła (temperatura pokojowa)
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Rogaliki orzechowe – ciasteczka

Tradycyjne ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie. Są to jedne z tych wypieków, które może zrobić każdy i zawsze się udają, nawet jeśli ktoś nie posiada genu cukiernika. Wystarczy kilka podstawowych składników, 10 minut wyrabiania ciasta i 30 minut na pieczenie. Polecam!

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez około 10 min. Odrywać niewielkie kulki i formować z nich rogala (najlepiej robić to na blacie). Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok 13 minut, do momentu zarumienienia. Po ostudzeniu rogaliki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i obsypujemy wiórkami kokosowymi czy innymi ozdobami cukierniczymi.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.