Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Popękane ciasteczka czekoladowe

  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek

Popękane ciasteczka czekoladowe

Święta tuż tuż, więc to ostatnia okazja żeby zrobić te rewelacyjne ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a smakują wybornie. Smak można porównać do brownie. To co, zaczynamy?

 

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło w rondelku. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do gorącego masła. Mieszamy łyżeczką aż powstanie gęsta masa czekoladowa. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną masę czekoladową, następnie mąkę, i proszek do pieczenia. Miksujemy aż powstanie bardzo gęste ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na minimum 2h. Zimne ciasto nakładamy łyżeczką, formujemy w rękach kulki. Nasze małe kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy równomiernie w dużych odstępach na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-15 min.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *