Orzechowa delicja

Składniki:

Biszkopt orzechowy

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag siekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa

  • 600 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • alkohol do smaku

Dodatkowo

  • paczka krakersów
  • puszka kajmaku
  • delicje (duże opakowanie)

Orzechowa delicja

Kolejne ciasto przekładane z dodatkiem gotowych ciastek delicji. Smakuje wybornie, nie za słodkie przełamane nutą kawy. Wygląda dość ciekawie i na pewno przypadnie do gustu wielbicielom orzechów i kawy. Idealne na rodzinne przyjęcie czy urodziny.

Wykonanie:

Biszkopt orzechowy

Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy, Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt lub podwajamy porcję i przecinamy na dwa blaty – wtedy również dłużej pieczemy biszkopt (ok. 40 min).

Masa kawowa

Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy. Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Przyprawiamy smak alkoholem.

Przełożenie ciasta

  • biszkopt orzechowy
  • połowa kajmaku
  • krakersy
  • połowa masy
  • delicje
  • połowa masy
  • biszkopt orzechowy
  • kajmak
  • iiii… do lodówki na całą noc! 🙂
0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.