Miodownik z masą kajmakową i budyniową

Składniki:

Ciasto miodowe

  • 400g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła

Krem kajmakowy

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150 g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 140 g orzeszków ziemnych solonych
  • tabliczka białej czekolady

Miodownik z masą kajmakową i budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto, które składa się z trzech miodowych blatów i dwóch kremów. Całość zwieńczona prażonymi orzeszkami ziemnymi z nutką czekolady. Miodownik jest obowiązkową pozycją podczas wypieków bożonarodzeniowych. Najlepiej smakuje na drugi albo trzeci dzień. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto miodowe

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, łopatką miksera lub siekać nożem na stolnicy).
Dodać miód oraz jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 3 równe części (ciasto najlepiej odważyć).
Pierwszą część ciasta wykleić spód formy, ugnieść palcami na równy placek i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez ok. 6 – 7 minut. Po upieczeniu ostudzić i delikatnie wyjąć ciasto z formy. W ten sposób upiec pozostałe 2 placki ciasta. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół.

Krem budyniowy

Ugotować budyń: odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie kipiało wlewać stopniowo mieszankę mleka i budyniu cały czas energicznie mieszając rózgą. Ponownie zagotować i dokładnie ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki.  Ubić na puszysty jasny krem, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając składniki na jednolitą i puszystą masę.

Krem kajmakowy

Masło wyjąć z lodówki, ubić na puszysty jasny krem, następnie stopniowo dodawać po łyżce kajmak, cały czas ubijając składniki na jednolitą i puszystą masę.

Przełożenie ciasta

Pierwszy placek ciasta ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować masę budyniową, następnie położyć drugi blat i rozsmarować 2/3 ilości masy kajmakowej. Ułożyć kolejny blat ciasta i posmarować go resztą masy kajmakowej.
Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi , następnie polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawić do lodówki na całą noc.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.