Milky Way

Składniki:

Ciemny biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao

Masa mleczna

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego)
  • 250 g margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku

Polewa czekoladowa

  • 2 tabliczki czekolady
  • 6 łyżek mleka

Milky Way

Jestem pewna, że każdy z Was kojarzy batonik Milky Way. Smak tego ciasta bardzo przypomina ten batonik, więc myślę, że znajdzie wielu fanów. Milky Way to dość poste ciasto, składa się z ciemnego biszkoptu, mlecznej masy i polewy czekoladowej. Polecam!

Wykonanie:

Ciemny biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą szpatułką). Ciasto przelać do foremki 21×25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć trochę większej formy, np. 25×36 cm wtedy biszkopt będzie niższy, ale za to ciasto będzie bardziej podzielne).
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 – 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.

Masa mleczna

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać. Przełożyć biszkopt kremem.

Polewa czekoladowa

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *