Metrowiec

Składniki:

Ciasto jasne

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne

  • 4 jajka
  • 1/ szklanki cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

Krem budyniowy

  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklani cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g margaryny

Metrowiec

Metrowiec to ciasto, na które już dawno miałam ochotę, jednak z wyglądu wydało się być skomplikowane dlatego długo zwlekałam z jego wykonaniem. Ale powiem Wam, że to był błąd – pyszne ciacho, niezbyt pracochłonne i kuszące swoim wyglądem. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto jasne

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Strumyczkiem wlewać olej oraz wodę i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać składniki do piany.
Tak przygotowanie jasne ciasto przelać do formy keksówki o długości ok. 30 cm wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie formę z ciastem wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Ciasto ciemne

Przygotować w taki sam sposób jak ciasto jasne, dodając jedynie pod koniec kakao i dwie łyżki mleka. Tutaj również składniki powinny być w temperaturze pokojowej! W szczególności woda, jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki na ok. 2 godziny przed użyciem. Piec jak ciasto jasne- w keksówce o długości 30 cm w 180 stopni Celcujsza przez ok. 45 minut.

Krem budyniowy

600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym rozpuścić obydwie mąki tak, by nie było grudek (najlepiej je przesiać i dopiero wymieszać z mlekiem). Mieszankę mączną wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń- miksując za każdym razem.
Ostudzone ciasta wyjąć z foremek i pokroić na kromki o grubości ok. 2 cm. Smarować je kremem budyniowym i przyklejać na przemian jasne i ciemne ciasto. Należy zrobić dwa takie metrowce, ponieważ jeden byłby za długi. Wierzch i boki ciast również wysmarować kremem. Oba metrowce schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa

Jajka utrzeć z cukrem a następnie dodać kakao. Całość ucierać dodając jednocześnie rozpuszczoną, gorącą margarynę. Szybka i zawsze się udaje 🙂

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.