Karpatka

Składniki:

Ciasto parzone

  • 300 ml wody
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g miękkiego masła

Karpatka

Karpatka to ciasto, które piekły już nasze babcie – jest łatwe w przygotowaniu, ale wymaga cierpliwości i czasu. Deser składa się z dwóch blatów ciasta parzonego, które są przełożone pysznym kremem budyniowym. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto parzone

Wodę i margarynę z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Miksować aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Uwaga: w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie. Upieczone blaty ostudzić.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.