Drożdżówka XXL

Składniki:

Ciasto

  • 120 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru + 1 łyka do rozczynu
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 70 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kakao

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku

Drożdżówka XXL

Kolejna kombinacja z ciasta drożdżowego, czyli meeega drożdżówka z nadzieniem cynamonowym. Idealna propozycja do kawki czy na śniadanie.

Wykonanie:

Zaczyn

Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie. Dodajemy świeże drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce przykrywając naczynie ściereczką.

Ciasto

Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do misy miksera przesiewamy mąkę i odrobinę soli. Następnie dodajemy rozczyn, masło, jajka i żółtko oraz cukier. w mikserze planetarnym wyrabianie ciasta trwa około 10 minut. Gotowe ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.

Po wyrastaniu, rozwałkujemy ciasto na kształt prostokąta o grubości  ok 0,5 cm. Płat smarujemy roztopionym masłem i  posypujemy mieszanką z nadzienia (cukier, kakao, cynamon), można również dodać bakalie. Ciasto zwijamy od dłuższego boku i układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka, a następnie dokładając kolejne warstwy naszego ślimaka. Formę odstawiamy do wyrastania na 15min. na koniec smarujemy ciasto mlekiem i pieczemy przez 35 min w temperaturze 170-180 stopni.

Lukier

Po upieczeniu polewamy naszego ślimaka lukrem (cukier puder mieszamy z 2 łyżkami wrzątku), konsystencja powinna być dość gęsta i biała wtedy nie spłynie z deseru.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.