Panna Cotta

Składniki:

Składniki na 10 deserków (120 ml)

  • 350 ml mleka
  • 100 ml śmietanki (36%)
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń (waga netto 480 g)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • kilka pistacji

Brzoskwiniowa panna cotta

Po majówkowym szaleństwie przychodzę do Was z czymś lekkim i świeżym – brzoskwiniowa panna cotta jednoporcjowy deser, który sprawdzi się na różne imprezy okolicznościowe. Polecam!

Wykonanie:

Zagotuj 300 ml wody, rozpuść galaretkę, wystudź. Brzoskwinie ok. 300 g (zostaw 3 połówki do dekoracji) resztę zblenduj na puree. Połącz wystudzoną galaretkę z brzoskwiniowym puree i dokładnie wymieszaj.

Pojemniczki ustaw po skosie, najlepiej w formie do pieczenia muffinek i wlej ostrożnie galaretkę z brzoskwiniami. Wstaw formę do lodówki do stężenia (około 1,5h).

Wlej do garnka śmietanę i mleko, zacznij podgrzewać na małym ogniu, wsyp cukier waniliowy i czekoladę. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia czekolady, następnie zdejmij z ognia.

Do miseczki wsyp żelatynę, wlej kilka łyżek ciepłej wody i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Do dokładnie rozpuszczonej żelatyny wlej około pół szklanki ciepłej masy mleczno-śmietanowej. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw do ostudzenia. Wlej delikatnie na zastygniętą masę brzoskwiniową i pozostaw do ponownego zastygnięcia.

Udekoruj brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę i posiekanymi pistacjami.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.