Składniki:
Ciasto kakaowe
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 jajek
- 180 g cukru
- 60 g oleju
Masa serowo-śmietanowa
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 7 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 125 ml wody
Polewa czekoladowa
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 125 g roztopionego masła
- dżem porzeczkowy
Wuzetka
Wuzetka od zawsze kojarzyła mi się z ponadczasową klasyką. Ciasto, które wygląda dość prosto, ale jednocześnie jest idealnie i smaczne.
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, foremkę o wymiarach 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Na koniec dodać olej. Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa serowo-śmietanowa
Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na pierwszy blat, przełożyć dżemem porzeczkowym, a następnie przykryć drugim blatem i odłożyć na godzinę do stężenia.
Polewa czekoladowa
Jajko ubić z cukrem, dodać kakao, a następnie rozpuszczone, ciepłe masło. Gorącą polewą udekorować wierzch ciasta.
Komentarzy