Wuzetka

Składniki:

Ciasto kakaowe

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 180 g cukru
  • 60 g oleju

Masa serowo-śmietanowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 125 ml wody

Polewa czekoladowa

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g roztopionego masła
  • dżem porzeczkowy

Wuzetka

Wuzetka od zawsze kojarzyła mi się z ponadczasową klasyką. Ciasto, które wygląda dość prosto, ale jednocześnie jest idealnie i smaczne.

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, foremkę o wymiarach 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Na koniec dodać olej. Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

Masa serowo-śmietanowa

Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na pierwszy blat, przełożyć dżemem porzeczkowym, a następnie przykryć drugim blatem i odłożyć na godzinę do stężenia.

Polewa czekoladowa

Jajko ubić z cukrem, dodać kakao, a następnie rozpuszczone, ciepłe masło. Gorącą polewą udekorować wierzch ciasta.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *