Składniki:
Składniki
- 750 g serka mascaropne
- 4 jajka rozmiar L (osobno żółtka i białka)
- 2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy espersso
- kakao do oprószenia
- 50 ml likieru amaretto
Tiramisu
Tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów otoczonych kremem z serka mascarpone, jajek i likieru amaretto. Całość posypuje się kakao lub czekoladą. Bardzo polecam zrobić w domowym zaciszu!
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawać stopniowo mascaropne ucierając do połączenia. Dodać likier, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę z białek, następnie delikatnie i stopniowo wmieszać do masy serowej. ’
Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę do formy lub pucharów o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kawę wylewać na biszkopty łyżeczką, by nią nasiąkły. na biszkopty wyłożyć warstwę sera (połowę). Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, które nasączamy kawą. Nałożyć drugą warstwę sera i wyrównać. Wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc, masa długo tężeje.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Komentarzy