
Składniki:
- 1 kg twarogu (wiaderko Piątnica)
- 6 jajek
- 1 mleko zagęszczone, słodzone z puszki (Gostyń 530 g)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- cukier puder (opcjonalnie)
Sernik z mlekiem skondensowanym
Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników. Wychodzi za każdym razem wysoki, delikatny i pięknie się kroi.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do miski.
Do drugiej miski dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy do powstania jednolitej masy.
Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki blaszki wcześniej posmarowane masłem).
Wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra i dół). Pieczemy w kąpieli wodnej (ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarzy