Sernik z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 1 kg twarogu (wiaderko Piątnica)
  • 6 jajek
  • 1 mleko zagęszczone, słodzone z puszki (Gostyń 530 g)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • cukier puder (opcjonalnie)

Sernik z mlekiem skondensowanym

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników. Wychodzi za każdym razem wysoki, delikatny i pięknie się kroi.

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do miski.

Do drugiej miski dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy do powstania jednolitej masy.

Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.

Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki blaszki wcześniej posmarowane masłem).

Wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra i dół). Pieczemy w kąpieli wodnej (ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

 

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *