
Składniki:
Masa serowa
- 1 kg zmielonego tłustego twarogu
- 10 jajek (jeśli są małe to 12)
- 250 g masła
- 300 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński – czyli klasyczny sernik, bez spodu. Delikatny, rozpływa się w ustach. Polecam użyć ser twarogowy i go zmielić. Sprawdzony przepis, który jest prosty i na pewno Wam wyjdzie.
Wykonanie:
Masa serowa
Składniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut (można końcówkami do ubijania) aż nabierze puszystości. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie, ale niezbyt gwałtownie, najlepiej drewnianą szpatułką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy min. 26 cm posmarować od środka masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 5 minut.
Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarzy