Kulki z mleka w proszku

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Kulki z mlekiem w proszku

Kolejne ciasteczka, a właściwie pralinki, które nie tylko są pyszne, ale i ekspresowe. Można je wykonać w wersji alkoholowej.

Wykonanie:

Masło, cukier i kilka kropel olejku ucieramy na puszystą masę. Powoli dodajemy mleko i ucieramy na bardzo niskich obrotach lub za pomocą drewnianej kuli*. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie da się formować, dodajemy kilka kropel wody, Jeśli natomiast jest zbyt mokra dodajemy więcej mleka w proszku. Opcjonalni można dodać alkohol – pół kieliszka wódki czy spirytusu.
Uformowane kulki chłodzimy w lodówce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *