Kopiec kreta

Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 330 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 200 g oleju
  • 30 g kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy

  • 25 g żelatyny w proszku
  • 80 g wody
  • 1000 ml śmietanki kremówki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 banany
  • 120 g czekolady o zawartości 80% kakao

Kopiec kreta

Ostatnio zachciewa mi się ciast, które już jakiś czas temu były popularne. Dziś przepis na kopiec kreta, czyli czekoladowe ciasto z bananami i bitą śmietaną. Warto wrócić czasem do wspomnień 🙂

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe

Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i ubić na jasną masę. Następnie dodać mąkę, mleko, olej, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec 50 min lub do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić.

Krem śmietanowy

Do kubka odważyć żelatynę i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i żelatynę (najlepiej włożyć kubek do gorącej wody i mieszać do momentu aż żelatyna się rozpuści, lekko przestudzić). Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do ubitej śmietany. Krem odłożyć na 10 min do lodówki. W tym czasie  z ostudzonego ciasta wydrążamy środek, pozostawiając brzeg o grubości 1 cm i dno o grubości ok 4 mm. Wydrążone ciasto również pokruszyć i ostawić do miski. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na dwie części i wypełnić nimi wgłębienie ciasta. Banany opcjonalnie można skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć przygotowaną bitą śmietanę formując kopiec, Całość posypać pokruszonym ciastem czekoladowym. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *