Składniki:
Ciasto czekoladowe
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 330 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 200 g oleju
- 30 g kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy
- 25 g żelatyny w proszku
- 80 g wody
- 1000 ml śmietanki kremówki
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 banany
- 120 g czekolady o zawartości 80% kakao
Kopiec kreta
Ostatnio zachciewa mi się ciast, które już jakiś czas temu były popularne. Dziś przepis na kopiec kreta, czyli czekoladowe ciasto z bananami i bitą śmietaną. Warto wrócić czasem do wspomnień 🙂
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe
Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i ubić na jasną masę. Następnie dodać mąkę, mleko, olej, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec 50 min lub do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić.
Krem śmietanowy
Do kubka odważyć żelatynę i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i żelatynę (najlepiej włożyć kubek do gorącej wody i mieszać do momentu aż żelatyna się rozpuści, lekko przestudzić). Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do ubitej śmietany. Krem odłożyć na 10 min do lodówki. W tym czasie z ostudzonego ciasta wydrążamy środek, pozostawiając brzeg o grubości 1 cm i dno o grubości ok 4 mm. Wydrążone ciasto również pokruszyć i ostawić do miski. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na dwie części i wypełnić nimi wgłębienie ciasta. Banany opcjonalnie można skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć przygotowaną bitą śmietanę formując kopiec, Całość posypać pokruszonym ciastem czekoladowym. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Komentarzy