Składniki:
Korzenny spód
- 250 g maślanych herbatników
- 1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 80 g masła
Masa serowa
- 100 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g masy kajmakowej
- 4 jajka
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa kajmakowa
- 250 g masy kajmakowej
- orzechy, skórka pomarańczowa, posypka czekoladowa,
Kajmakowy sernik na korzennym spodzie
Kajmakowy sernik na korzennym spodzie idealnie wpasowuje się w nadchodzący świąteczny klimat. Jest prosty i szynki w przygotowaniu. To świetna propozycja na świąteczny stół.
Wykonanie:
Korzenny spód
Herbatniki rozdrobnić, przełożyć do miski. Wsypać przyprawę i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać, tak aby konsystencja przypominała mokry piasek. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie starannie dociskając. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
Masło, twaróg, kajmak, jajka, mąkę i cukier wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód za pomocą szpatułki. Delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 65-75 min. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na ok. 2 godziny, następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch sernika posmarować masą kajmakową i przyozdobić orzechami, skórką pomarańczową lub posypką czekoladową.
Komentarzy