Sernik kajmakowy na korzennym spodzie

Składniki:

Korzenny spód

  • 250 g maślanych herbatników
  • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 80 g masła

Masa serowa

  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g masy kajmakowej
  • 4 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa kajmakowa

  • 250 g masy kajmakowej
  • orzechy, skórka pomarańczowa, posypka czekoladowa,

Kajmakowy sernik na korzennym spodzie

Kajmakowy sernik na korzennym spodzie idealnie wpasowuje się w nadchodzący świąteczny klimat. Jest prosty i szynki w przygotowaniu. To świetna propozycja na świąteczny stół.

Wykonanie:

Korzenny spód

Herbatniki rozdrobnić, przełożyć do miski. Wsypać przyprawę i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać, tak aby konsystencja przypominała mokry piasek. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie starannie dociskając. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa

Masło, twaróg, kajmak, jajka, mąkę i cukier wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód za pomocą szpatułki. Delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 65-75 min. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na ok. 2 godziny, następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch sernika posmarować masą kajmakową i przyozdobić orzechami, skórką pomarańczową lub posypką czekoladową.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *