Składniki:
Ciasto
- 120 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru + 1 łyka do rozczynu
- 2 jajka + jedno żółtko
- 100 g masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 70 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kakao
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
Drożdżówka XXL
Kolejna kombinacja z ciasta drożdżowego, czyli meeega drożdżówka z nadzieniem cynamonowym. Idealna propozycja do kawki czy na śniadanie.
Wykonanie:
Zaczyn
Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie. Dodajemy świeże drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce przykrywając naczynie ściereczką.
Ciasto
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do misy miksera przesiewamy mąkę i odrobinę soli. Następnie dodajemy rozczyn, masło, jajka i żółtko oraz cukier. w mikserze planetarnym wyrabianie ciasta trwa około 10 minut. Gotowe ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Po wyrastaniu, rozwałkujemy ciasto na kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm. Płat smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką z nadzienia (cukier, kakao, cynamon), można również dodać bakalie. Ciasto zwijamy od dłuższego boku i układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka, a następnie dokładając kolejne warstwy naszego ślimaka. Formę odstawiamy do wyrastania na 15min. na koniec smarujemy ciasto mlekiem i pieczemy przez 35 min w temperaturze 170-180 stopni.
Lukier
Po upieczeniu polewamy naszego ślimaka lukrem (cukier puder mieszamy z 2 łyżkami wrzątku), konsystencja powinna być dość gęsta i biała wtedy nie spłynie z deseru.
Komentarzy