Składniki:
Ciasto kruche
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 250 g zimnego masła
- 4 żółtka
Budyniowa pianka
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 - 250 g cukru
- 80 g budyniu o smaku śmietankowym
- 70 g oleju
- 1 łyżka kaszy manny
- 500 g świeżych malin
- cukier puder
Ciasto kruche z malinami i budyniową pianką
Są takie ciasta, które zrobisz tylko raz i wiesz, że będziesz do nich wracać, Ciasto kruche z malinami i budyniową pianką smakuje jak obłoczek, a kruche ciasto otula tę niebiańską rozkosz. Polecam z czystym sumieniem!
Wykonanie:
Ciasto kruche
W dużej misie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie zetrzeć zimne masło – rozetrzeć w palcach aż masło wchłonie mąkę i dodać żółtka. Wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 min. Po upływie czasu wyjąc ciasto z lodówki i odciąć 1/4, która zostanie wykorzystana na wierzch ciasta. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem (nie obcinając nadmiaru), Spód oraz boki formy wykleić ciastem. Odstawić do lodówki.
Budyniowa pianka
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodać cukier, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partami proszek budyniowy i olej. Miksować do połączenia składników, tak aby piana nie opadła. Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki i posypać cały spód kaszą manną. Następnie wyłożyć świeże maliny i przygotowaną wcześniej budyniową piankę. Wierzch ciasta udekorować pozostałym ciastem startym na grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni góra-dół przez 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 min do całkowitego ostudzenia.
Komentarzy