Składniki:
Ciasto
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 170 g masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- lukier
Babka z serkiem mascarpone
Babka z mascarpone to jedna z lepszych babek wielkanocnych jakie robiłam. Jest wilgotna, niezbyt słodka. Po prostu smaczna. Nie jest również skomplikowana w wykonaniu. Polecam!
Wykonanie:
Ciasto
Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160 st. Ostudzić i polać polewą lub polukrować.
Uwaga: Jeśli masa się zważy nic się nie przejmujcie, w efekcie końcowym uzyskamy jednolite i dobre ciasto :
DANA
Dziś zrobiłam tą wersję i polecam wszystkim 👍 jak szybko się ją robi to tak szybko znika😉 Babka jest smaczna, wilgotna i odpowiednio słodka.