Składniki:
Ciasto
- 20 dekagramów wiórków kokosowych
- 20 dekagramów cukru pudru
- 1 białko
Nadzienie
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki rumu/ spirytusu/ wódki
- 3 żóltka
Dodatkowo
- wafel
Ule kokosowe z rumowym nadzieniem
Ciasteczka od zawsze stanowiły element imprez, wesel i Świąt. W dzisiejszym poście przedstawiam Wam ule kokosowe z nadzieniem rumowym. Tak naprawdę to co dajemy do wnętrza naszego ciasteczka jest dowolne, jednak nadzienie nie może być zbyt płynne. Robiłam je po raz pierwszy i śmiało mogę powiedzieć, że są warte poświęconego czasu, ale w stu procentach wynagradzają smakiem!
Wykonanie:
Ciasto
Białko ubijamy, dodajemy resztę składników i długo ugniatamy. Gdy masa będzie zwięzła dokładnie wypleniamy foremki. Następnie palcem lub drewnianą łyżką dogniatamy ciasto do brzegów foremki (zdecydowanie polecam końcówkę od drewnianej łyżki) aby została nieduża dziurka. Delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy szkielet ula. Chłodzimy w lodówce ok 10 min.
Nadzienie
Masło ucieramy, dodajemy cukier, alkohol i żółtka. Ucieramy do momentu uzyskania gęstej masy. Nakładamy nadzienie do każdego ula aż po wierzch.
Z wafla wycinamy (np. kieliszkiem) kółeczka. wafelki nakładamy na gotowego ula i odkładamy do chłodnego miejsca.
1
Kinga
Wygląda apetycznie! 🙂