Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki + 1 łyżka (tortowa)
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/4 szklanki mleka
- 50 ml wódki
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50 g pomarańczowej i 50 g cytrynowej)
- mieszanka keksowa / bakalie
Keks
Mocno bakaliowy, kolorowy i obłędnie smaczny. Idealny na Święta Bożego Narodzenia. Udaje się zawsze i pięknie wyrasta. Nie jest to skomplikowany przepis, na wierzch lukier i ciasto gotowe! 🙂
Wykonanie:
Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.Wlać wódkę, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35×12 cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Komentarzy