Sernik z kajmakiem

Składniki:

Spód

  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego
  • 30 g smalcu, zimnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka (z dużych jajek)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego (może być wiaderkowy)
  • puszka masy krówkowej (smak czekoladowy)
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek cukru (zależy czy lubicie czuć słodycz)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne solone (można pominąć lub inaczej udekorować)

Sernik z kajmakiem

Kajmakowy sernik znajdzie na pewno wielu wielbicieli wśród Was… a już na pewno tych którzy uwielbiają solony karmel!

Bo któż odmówi obłędnie słodkiemu i rozpływającemu się w ustach serniczkowi? Przepis zrobicie błyskawicznie i z czystym sumieniem polecam!

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24cm, a następnie lekko podpiec. Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach – tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na kruchy spód. Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach – tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na kruchy spód. Przez godzinę piec w temperaturze 180 stopni a 15 min przed końcem podkręcić temperaturę do 200 stopni i studzić w uchylonym piekarniku.

 

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.