Sernik lejący

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek (białka zostaw na pianę)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 wiaderko dobrego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka + 4 żółtka (białka zostaw na pianę)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2x cukier waniliowy

Polewa

  • 1 całe jajko
  • 4-5 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła

Sernik lejący

Dziś przychodzę z przepisem na puszysty sernik na kruchym spodzie. Bardzo delikatny, nadaje się na domowe przyjęcia oraz święta.

Polecam!

Wykonanie:

Ciasto

Wszystko posiekać nożem, potem zagnieść ciasto.

Blachę nasmarować i wyłożyć ciastem łącznie z bokami (boki najmniej do połowy).

Masa serowa

Wszystko razem zmiksować w takiej kolejności jak jest zapisane (dokładnie).

Polewa

Ubijać jajko i cukier przez 4-5 min na pulchną masę. Dodać kakao do masy i rozmiksować.

Roztopić 1/2 kostki masła i gorące wlać powoli do masy i jednocześnie ubijając mikserem.

Składanie ciasta

Na wyłożoną ciastem blachę wlać ostrożnie płynną masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec 45 min.

Wyciągnąć ciasto i ułożyć ubitą pianę z pozostawionych 8-9 białek z 1/2 szklanki cukru. Włożyć do piekarnika.

Piec jeszcze przez 20 min w temp 160-170°C. Po ostygnięciu nałożyć polewę czekoladową.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *