Sekret Mniszki

Składniki:

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g maragryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Sernik

  • 1 kg sera z wiaderka (Piątnica)
  • 600 g cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 10-12 jaj
  • 300 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto żółte

  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 6-8 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa ananasowa

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 puszka ananasów
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki margaryny

Sekret mniszki

Sekret mniszki to ciasto autorstwa Siostry Anastazji. Idealne połączenie sernika z ciastem kruchym, przełożone kremem budyniowo-galaretkowym z dodatkiem ananasa. Całość oblana jest polewą czekoladową. Wysokie ciasto, które intryguje swoim wyglądem, chociaż jest pracochłonne – warte czasu i doznań smakowych.

Wykonanie:

Ciasto kruche

Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto(ok. 10min w robocie planetarnym). Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalnika, a jasne do lodówki.

Sernik

Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu do masy serowej ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto kruche i delikatnie mieszamy. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej- wtedy idealnie odchodzi od papieru. Masę serową wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 60 min, do suchego patyczka.

Ciasto żółte

Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po 1 żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni.

Masa ananasowa

Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia( ale ma być lekko płynna). Ananasy odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń, następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje*

Polewa czekoladowa

Cukier, kakao, jajko- zmiksować. Margarynę rozpuścić i gorącą wlewać do masy ciągle ubijając aż się ładnie połączy. Polewać zimne ciasto od razu, albo poczekać aż jeszcze trochę zgęstnieje

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.