Muffinki łaciate

Pyszne łaciate babeczki, które powstały w wyniku zmieszania mokrych i suchych składników. Są puszyste i kolorowe. Przygotowanie łaciatych muffin zajmuje kilka chwil. Waniliowy i czekoladowy smak doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, słodkie połączenie.

Babka na oleju

Klasyczna, wilgotna i puszysta babka z dodatkiem oleju. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna. Idealna zarówna na święta, jak i na co dzień.

Babka adwokatowa

Kolejny przepis, który jest obowiązkowy na wielkanocnym stole. Pyszna babka na bazie likieru jajecznego, użyłam tym razem o smaku słonego karmelu przez co kolor babki jest nieco ciemniejszy. Aromat alkoholowego dodatku jest lekko wyczuwalny, a smak rewelacyjny. Gorąco polecam!

Babka majonezowa

Wielkanoc już tuż, tuż dlatego pomyślałam, że może ktoś z Was wypróbuje babkę majonezową, do której ja sama jakoś nie mogłam się przekonać. Połączenie słodyczy z wytrawnym składnikiem wydawało się dość kontrowersyjne, ale okazało się trafne. Serdecznie polecam.

Babka Zebra

Popularna, prosta i bardzo szybka w wykonaniu babka wielkanocna. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Zapraszam na przepis!

Murzynek z orzechami

Murzynek z orzechami to kolejny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. No moim blogu znajdziecie również wersję podstawową Murzynka, którego smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Ciasto jest wilgotne, a warstwa orzechów pogłębia słodycz tego wypieku.

Babka piaskowa

Babka piaskowa, która od lat gości na naszym wielkanocnym stole. Przepis testowałam już niejednokrotnie i zawsze wychodzi. Delikatna, wilgotna i ma wyważoną słodycz. Polecam 🙂

Murzynek, czyli ciasto dla każdego

Pyszne ciasto, które od lat piekła moja Babcia. Nie jest zbyt skomplikowane, a składniki znają się w każdej kuchni by je wykonać. Wilgotne, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Strukturą przypomina czekoladową babkę.