Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła lekko przestudzonego
  • 100 g miodu (5-6 łyżek)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia lub sody

Pierniczki świąteczne

Pachnie świętami! Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pierniczki świąteczne – niezawodne i sprawdzone. Nadają się do jedzenia tuż po pieczeniu. Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, polecam!

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Rozwałkować na ok. 4 mm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.