Kubanka

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz o biszkoptu

  • 1 kubek mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml wódki lub rumu

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki Nutelii
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix'u (opcjonalnie)

Masa śmietanowa

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 opakowania śmietan fix'u (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 opakowanie herbatników typu Petit Beuree
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Kubanka

Ciasto Kubanka to składający się z ciemnego biszkoptu, czekoladowego kremu, nuty powideł śliwkowych i bitej śmietany przekładaniec.  Prezentuje się wyśmienicie, nadaje się na większe uroczystości i będzie smakował na pewno wszystkim gościom! Polecam 🙂

Wykonanie:

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wym. 22 x 32 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Do formy przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170º C około 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku, aby nieco przestygł. Przestudzony wyjąć z piekarnika, następnie razem z papierem wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić. Do wystudzonej dodać rum lub inny alkohol, wymieszać.

Krem

Mascarpone ubić razem z kremówką (i ewentualnie śmietan-fixem) na sztywny krem. Dodać Nutelle, kakao i cukier puder, wymieszać mikserem.

Masa śmietanowa

Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, na koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.

Całość

Biszkopt oddzielić od papieru, wyłożyć na talerz/tacę lub po prostu na większą blachę. Jeśli wierzch jest nierówny, wyrównać ostrym nożem. Naponczować wystudzonym naparem z kawy. Równomiernie wyłożyć na niego cały krem, wierzch wygładzić. Na kremie ułożyć jedną warstwę herbatników (jeden przy drugim). Na herbatnikach dokładnie rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą warstwą ciasteczek. Na wierzch równomiernie wyłożyć bitą śmietanę, wygładzić, oprószyć przesianym kakao. Wstawić na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, a herbatniki wystarczająco zmiękły. Gotowe oprószyć startą czekoladą.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *