Kostka hiszpańska

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka wielkości L
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 35 g ciemnego kakao

Nasączenie biszkoptu

  • 125 ml rumu / kawy

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki
  • 3 łyżki zmielonej kawy
  • 300 g suchych bezików

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • kakao do dekoracji

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska to z pozoru wydający się bardzo słodki deser, jednak przez warstwę dżemu z czarnej porzeczki słodycz jest mocno wyważona. Masa czekoladowa z bezikami, to rozpływająca się w ustach rozkosz i lekkim chrupnięciem pod zębami. Wierzch ciasta okrywa masa śmietankowa. Warstwy tworzą idealną kompozycję smaków, polecam!

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli a sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka i przesianą mąkę wraz z kakao, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni na termoobiegu przez około 20 minut – do tzw. suchego patyczka. Biszkopt można upuścić z wysokości 30 cm na podłogę by pozostał równy. Wystudzić.

Krem czekoladowy

Mleko podgrzać do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać, tak aby się rozpuściły. Delikatnie je przestudzić, zachowując nadal płynną konsystencję. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodać ekstrakt i mieloną kawę. Stopniowo do masy dodawać masę czekoladową, cały czas miksując. Na koniec dodać beziki i delikatnie wymieszać.

Gotowy biszkopt nasączyć rumem. Posmarować dżemem  z czarnej porzeczki, a następnie kremem czekoladowym z bezami. Wyrównać i schłodzić chwilę w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i kawą do powstania kremu. Masę przełożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem wiech oprószyć kakao.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.