Dupa pawiana

Składniki:

Biszkopt na blaszkę (24 cm x 28 cm)

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 5 łyżek maki pszennej

Ptasie mleczko

  • 500 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 400 ml smietanki 36%
  • 2 opakowania galaterki cytrynowej
  • 200 ml wrzątku

Polewa czekoladowa

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek mleka

Dodatkowo

  • 25 sztuk mini ciepłych lodów (dostępne w Lidlu/ Kauflandzie)

Dupa pawiana

Ciasto o dość dziwnej nazwie, ale w środku kryje niespodziankę w postaci ciepłych lodów. Delikatny, puszysty biszkopt, który pokrywa pianka i wierzch zwieńczony polewą czekoladową. Niezbyt słodkie ciasto, ale lekkie jak chmurka. Polecam!

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier łyżka po łyżce. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie, ręcznie mieszamy. Pieczemy ok.20-25 minut w 170C. Studzimy.Możemy delikatnie nasączyć – u mnie rum.

Pianka

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do tężenia. Na biszkopcie układamy lody odcinając wcześniej od nich wafelkowe końcówki (jeśli są). Mocno zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając po koniec serki homogenizowane. Wlewamy tężejącą galaretkę – cały czas miksujemy. Masę wyciągamy delikatnie na lody, wygładzamy.

Polewa

Czekolady rozpuszczamy z niewielką ilością mleka, delikatnie studzimy i zalewamy piankę.

Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.