ciasto przekładane z makiem

Składniki:

Ciasto

  • 6 całych jaj
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa makowa

  • 50 dag maku(sparzonego i 2x zmielony)
  • 4-5 jajek (ubić białka na sztywno)
  • 30 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 olejek migdałowy
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • bakalie wg uznania

Ciasto z makiem przekładane

Pyszne ciasto przekładane z makiem. Kojarzy mi się wyłącznie z dzieciństwem i Świętami Bożego Narodzenia. Wilgotny mak sprawia, że ciasto nie jest zbyt suche. Całość można oblać polewą czekoladową. Przepis pochodzi z rodzinnych zapisków. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto

Margarynę utrzeć z cukrem i wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blaszkę, później rozsmarować mak. Na wierzch dać resztę ciasta.

Masa makowa

Żółtka utrzeć z cukrem dodać margarynę i ucierać, dodać sparzony mak, co najmniej dwukrotnie zmielony, a następnie pozostałe składniki i pianę. Wyłożyć mak na pierwszą część ciasta, a na wierzch dać pozostałą część. Po upieczeniu dać polewę lub polukrować. Ciasto piec co najmniej przez godzinę, na opcji góra-dół, w 180-200 stopniach

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *