ciasto z ajerkoniakiem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (szklanka)
  • 250 g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Masa śmietanowa

  • 860 ml śmietanki kremówki 30%
  • w opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo

  • 250 ml ajerkoniaku (użyłam słony karmel Bocian)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 czekolada gorzka

Ciasto z ajerkoniakiem

Ciasto biszkoptowe przełożone bitą śmietaną i nasączone dużą ilością ajerkoniaku. Wybrałam ajerkoniak o smaku słonego karmelu. Polecam na rodzinne przyjęcie czy zbilżające się święto Dnia Kobiet.

Wykonanie:

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, potem dokładamy żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia
Podzielić ciasto na 2 części ,do jednej dodać kakao, a do drugiej płaską łyżkę mąki. Pieczemy ciasta jednocześnie na funkcji góra-dół w 180 stopniach, w blaszkach 25×40 cm, około 15-20 min (ja upiekłam ciasta osobno i podzieliłam składniki na pół).

Masa śmietanowa

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Dzielimy śmietanę na pół, do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody.

Przełożenie ciasta

Blaszkę po pieczeniu ciasta wykładamy folią lub pergaminem i wkładamy ciemne ciasto, na to wykładamy połowę masy śmietanowej z kawą. Kładziemy jasne ciasto i nasączamy dokładnie ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną masę śmietanową, dokładnie rozprowadzamy nożem, ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *