Ciasto migdałowiec

Składniki:

Składniki

  • 2 duże opakowania krakersów (185 g)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła / margaryny
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej o pojemności 250 ml
  • 1 budyń śmietankowy / waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto migdałowiec

Pyszne ciacho bez pieczenia, ma bardzo stabilną strukturę i dobrze się kroi. Choć migdały są tylko na wierzchu ciasta są dominującym smakiem tego ciasta. Polecam spróbować!

Wykonanie:

Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia, 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki, budyń oraz roztrzepujemy razem z jajkiem. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Na spodzie blachy o wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, następnie miękkie masło/margarynę miksujemy na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
gotową masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach. układamy drugą warstwę krakersów., po krakersach rozprowadzamy masę kajmakową i układamy trzecią warstwę krakersów.

Żelatynę mieszamy w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do spęczenia,
śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy, śmietanę wylewamy i rozprowadzamy po krakersach, a wierzch ciasta posypujemy migdałami, gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *