Chałwowiec

Składniki:

Ciasto (25 cm x 35 cm)

  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (osobno żółtka osobno białka)
  • 2 szklanki mąki

Krem

  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 750 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 150 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (czekoladowej)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Chałwowiec

Ciasto idealne dla wielbicieli chałwy i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste. Mogłoby się wydawać, że zbyt słodkie, jednak smaki są tak skomponowane, że czuć wyraźny krem z chałwą, a balansu dodaje ciasto czekoladowe i wszystko jest naprawdę pyszne! Polecam, spróbujcie 🙂

Wykonanie:

Ciasto:

Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.

Krem:

W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.

Całość:

Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *