Brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Składniki:

Krem budyniowy

  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo

  • 400 g jasnych herbatników
  • 200 g kakaowych herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • do posypania wiórki kokosowe lub płatki migdałów

Brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Szybki przekładaniec z mnóstwem dobroci w środku. Są owoce, krem budyniowy, kajmak i wierzch otula śmietanka z nutą cytryny. Mimo kilku warstw ciasto ma wyważoną słodycz. Polecam wypróbować!

Wykonanie:

Masa budyniowa

Do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozmieszać dokładnie budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając gotujmy kilka minut, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Budyń odstawiamy do całkowitego ostudzenia (można go przygotować dzień wcześniej). Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyń. miksujemy do czasu dodania całego budyniu do masła.

Odsączone brzoskwinie kroimy w plasterki. Blaszkę 25 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwą herbatników. Wykładamy połowę budyniu, a następnie brzoskwinie. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników jasnych i rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy pozostałą masę budyniową i herbatniki kakaowe.

Masa śmietanowa

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną płynną galaretkę. Ubitą śmietankę wykładamy na herbatniki i posypujemy wierzch wiórkami lub płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki na całą noc.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.