Babka adwokatowa

Składniki:

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu (250 ml)

Reszta składników

  • 1 szklanka mąki wrocławskiej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka adwokata słony karmel
  • cukier puder
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Babka adwokatowa

Kolejny przepis, który jest obowiązkowy na wielkanocnym stole. Pyszna babka na bazie likieru jajecznego, użyłam tym razem o smaku słonego karmelu przez co kolor babki jest nieco ciemniejszy. Aromat alkoholowego dodatku jest lekko wyczuwalny, a smak rewelacyjny. Gorąco polecam!

Wykonanie:

Ciasto

W misie miksera ubić jajka i cukier. Następnie dodać naprzemiennie suche i mokre składniki (mąka-olej-mąka-adwokat). Całość ucierać na najwyższych obrotach miksera około minutę, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni przez godzinę.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *